Gde postaviti punjače za elektromobile?

Bez autora
Sep 12 2012

"Elektrovojvodina", u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu, projektuje mrežu punjača za elektromobile. U izradi je idejni projekat i biznis plan za realizaciju infrastrukture mreže punjača za elektromobile na celoj teritoriji pokrajine Vojvodine.Cilj projekta je da se građani motivišu da sa vozila koja pokreću klasična goriva pređu na vozila sa pogonom na električnu energiju. Elektrovojvodina poziva sve zainteresovane da daju svoje predloge na kojim lokacijama bi bilo najsvrsishodnije postavljanje takvih punjača.

Gde postaviti punjače za elektromobile?"Elektrovojvodina", u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu, projektuje mrežu punjača za elektromobile.

U izradi je idejni projekat i biznis plan za realizaciju infrastrukture mreže punjača za elektromobile na celoj teritoriji pokrajine Vojvodine. Cilj projekta je da se građani motivišu da sa vozila koja pokreću klasična goriva pređu na vozila sa pogonom na električnu energiju.

Elektrovojvodina poziva sve zainteresovane da daju svoje predloge na kojim lokacijama bi bilo najsvrsishodnije postavljanje takvih punjača.

"Ovakav projekat može da obezbedi realizaciju više od 5.000 mesta za punjenje na teritoriji na kojoj živi dva miliona stanovnika u 44 lokalne samouprave, uključujući i Grad Novi Sad", piše u saopštenju u kom se ističe da je reč o infrastrukturi budućnosti.

Iz "Elektrovojvodine" naglašavaju da je u ovom trenutku proces korišćenja elektropunjača i naplate tehnološki moguć jer to preduzeće ima koncepciju i tehnologiju sa kojom može obezbediti daljinsko korišćenje i naplatu energije koja se utroši za punjenje.

Kapacitet napunjene baterije električnog vozila je oko 20 kilovatčasova, što je oko 100 pređenih kilometara dok hibridna vozila imaju kapacitet od oko 3 do 5 kilovatcasova, što im omogućava 20 do 40 pređenih kilometara.

Pošto je kapacitet baterije elektro vozila ograničen, vozilo mora da se puni na svakih dva ili tri dana u proseku. U praksi, punjenje vozila se obavlja na svakih dan ili dva, a punjenje traje od jednog do dva sata.

U "Elektrovojvodi" kažu da raspolažu i sa novim tehnologijama koje omogućavaju brzo punjenje električnih vozila za 20 do 30 minuta.

Kao pozitivan primer navode Pariz u kom, kako tvrde, ima više od 200 stanica za punjenje koje su građanima na raspolaganju na pedesetak lokacija po celom gradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik